Rabu, 4 Mac 2020

KERAKUSAN DAP, LIM GUAN ENG DIBONGKAR > JANGAN DILEPASKAN

KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Suraya Yaacob MELAHIRKAN KEMARAHAN TERHADAP DAP ekoran pendedahan oleh Zul Fikri Zamir (ZF Zamir) iaitu bekas Setiausaha Akhbar kepada bekas Menteri Pendidikan Dr. Maszlee Malik ketika pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH).

ZF Zamir mendedahkan bahawa Kementerian Kewangan (MOF) yang didominasi DAP melalui Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng mengawal segala keputusan dilakukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ketika itu.

“Jika ini benar, jelaslah agenda DAP, wajah sebenar hipokrasi DAP, pembohongan, tipu daya DAPCELAKALAH GUAN ENG. Moga jahanamlah pihak yang sanggup menjadi talibarut DAP!” tegas Suraya yang juga ADUN Sungai Tiang dalam kenyataan menerusi Facebooknya, hari ini.

Dalam pendedahan itu, dikatakan antaranya ialah bajet keselamatan sekolah yang dipotong RM50.7 juta manakala bajet kebersihan sekolah pula dipotong RM427.3 juta, maka, 1,382 syarikat terjejas dan 10,406 pekerja dibuang.

Selain itu Institut Terjemahan Buku Negara (ITMB) juga diarahkan tutup yang mana 96% daripada pekerjanya adalah orang Melayu dan 27 Institut Pendidikan Guru (IPG) diarahkan tutup semata-mata untuk menjimatkan RM213 juta kerana tidak perlu bayar elaun pelatih guru.

Di sekolah pula, bajet kokurikulum tidak lagi turun, hinggakan sekolah tidak lagi mempunyai wang untuk membuat program keagamaan seperti Maulidur Rasul atau untuk membeli air mineral bagi murid yang mewakili sekolah ke kejohanan olahraga.

Ribuan program badan beruniform seperti kawad kaki dan program sukan di sekolah dibatalkan.

Namun yang peliknya berjuta diberikan kepada sekolah-sekolah SJKC oleh Lim Guan Eng dan Teo Nie Ching.

Dilaporkan, semalam ZF Zamir mendedahkan menerusi tulisan di Malaysian Insight, dalam beberapa mesyuarat bersama, MOF menekan supaya KPM memotong pelbagai bajet hinggakan banyak perkara tidak boleh dilaksana oleh KPM ekoran dipotong atau disekat oleh MOF di bawah Lim Guan Eng.

Dedahnya, satu insiden berlaku dalam sebuah mesyuarat membabitkan Menteri Kewangan yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Dr Maszlee.

Rujukan: KLIK DISINI

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...