Sabtu, 31 Mei 2014

Sindiket kaut untung jutaan ringgit didalangi agensi penguatkuasa ???JOHOR BAHRU - Kegiatan penyelewengan diesel bersubsidi yang didalangi sindiket antarabangsa, dipercayai mengaut keuntungan jutaan ringgit hasil penjualan bahan bakar itu kepada kapal dagang dengan harga AS$1 (RM3.20) berbanding harga asal RM2 seliter.

Malah, pelbagai cara digunakan sindiket untuk mengaburi mata pihak berkuasa daripada dikenakan tindakan termasuk memalsukan dokumen pembekalan syarikat minyak.

Perkara tersebut didedahkan oleh Timbalan Ketua Pengarah Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Iskandar Halim Sulaiman selepas pasukannya menggagalkan cubaan menyeludup sebanyak 3.7 juta liter diesel bersubsidi bernilai RM7.4 juta di kedudukan 4.5 kilometer dari Pulau Lima berhampiran Sungai Rengit, di sini, Isnin lalu.

Beliau berkata, operasi bersepadu mulai pukul 5.20 petang itu disertai beberapa agensi termasuk Pasukan Polis Marin serta Jabatan Laut dan diselaraskan oleh Pasukan Petugas Khas, Jabatan Peguam Negara.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...