MARANG, 5 Ogos (Bernama) -- Gula melaka atau lebih dikenali sebagai manisan di
kalangan penduduk pantai timur merupakan antara bahan penting dalam penyediaan
kuih-muih tradisional seperti ondeh-ondeh, puteri mandi dan lompat
tikam.
Malah pengusaha manisan di Terengganu tidak menang tangan untuk
memenuhi permintaan yang meningkat pada bulan Ramadan ini daripada penjual
makanan dan kuih muih untuk manisan yang dikenali sebagai "nisang" di negeri
ini.
Bagi pengusaha manisan Manis Sokmo Enterprise, Mohd Khani Habsu, 47,
pada bulan puasa permintaan terhadap 'nisang' meningkat berlipat ganda daripada
100 keping sehari kepada 1,500 sehingga 2,000 keping sehari.
"Jika
sebelum ini, kita menggunakan 30 liter air nira kelapa dengan lima guni gula,
namun pada bulan Ramadan, kita memerlukan 100 liter air nira dengan lapan guni
gula untuk memenuhi permintaan," katanya kepada Bernama di sini.
Katanya,
selain bulan Ramadan, permintaan terhadap manisan tersebut turut meningkat dua
kali ganda setiap kali tiba musim perayaan mahupun musim cuti
sekolah.
Mohd Khani berkata produknya banyak dipasarkan di pasar raya di
sekitar Kuala Terengganu dan setiap satu dijual dengan harga 90 sen hingga
RM3.50 sekeping bergantung kepada kualiti manisan itu.
Katanya, manisan
itu terdiri daripada beberapa jenis iaitu manisan asli yang kandungannya 100
peratus air nira atau sedikit campuran gula, manisan tuak iaitu kandungan gula
sama banyak dengan air nira, dan manisan campur iaitu kandungan gula lebih
banyak berbanding air nira.
Beliau yang mengusahakan perusahaan itu
bersama isterinya di Kampung Batangan di sini sejak tujuh tahun lalu telah
berjaya mendapat pengiktirafan sijil halal daripada Jabatan Hal Ehwal Agama
Terengganu (JHEAT) dua tahun lepas.
Selain mengusahakan manisan itu,
pasangan ini juga turut membuat dan menjual dodol yang dibungkus menggunakan
daun palas.