Selasa, 29 Mac 2011

Video Panas: Buktikan Di Mahkamah Bukan Di Ceramah

Tahun ini sudah masuk tahun ke 13 penulis mengikuti kes Anwar dengan dekat.  Pendek kata sudah masak dengan taktik Anwar, terutama bahagian dimana dia bersalah.  Petunjuknya cukup jelas, kalau Anwar benar-benar bersalah, dia akan menyeret orang lain dalam menghadapi permasalahannya itu.
Dalam hal ini, rakyatlah jadi mangsa.
Kita tahu dibahu Anwar sekarang bukan lagi batu sebaliknya bukit kalau tak gunung kepada bermacam jenis masalah.  Masalah kita bila Anwar ada masalah ialah, ia akan disusuli dengan ceramah yang tak kunjung padam, bercerita tentang masalahnya.
Pendek kata, seolahnya kita sentiasa dalam musim pilihanraya walaupun parlimen belum bubar.

Ceramah itu pulak akan disusuli dengan kekecohan yang bila dibaca dengan mendalam adalah kerana melanggar undang-undang.  Dari soal tiada permit sehinggalah perbuatan membaling botol dan sebagainya kepada pihak berkuasa yang menjalankan tugas.
Anwar patut salahkan dirinya kenapa isu video panasnya ini jadi kecoh.  Selama hari ini Anwar banyak main politik kotor yang membabitkan pemimpin BN dengan sedikit atau tiada bukti langsung untuk menyokong fitnahnya itu. 
Anwar ajar rakyat untuk percaya tuduhan yang tiada bukti.  Ini boleh dilihat dalam kes pembunuhan model Mongolia dimana tiada apa bukti pun yang mengaitkan pemimpin negara seperti dituduh Anwar tapi itulah yang diulang tayang sampai ramai yang terperdaya.  Sekarang bila ada video yang pelakon lelaki utamanya mirip Anwar, jangan marah kalau bilangan yang percaya, lebih ramai dari biasa.
Senjata makan tuanlah tu.
Penulis malah kita semua tak faham dengan Anwar, kelihatannya macam percaya dengan sistem perundangan negara sehingga mengupah berbelas orang lawyer tapi dalam masa yang sama dia menggunakan pentas ceramah untuk membuktikan dirinya tak bersalah.
Hal-hal yang macam ini tidak adillah kalau rakyat yang dijadikan mangsa.  Bukan semua yang faham dengan sepak terajang politik yang sedang dimainkan Anwar. 
Kenapa ceramah jadi pilihan Anwar?  Sebab dalam ceramah  tidak ada sesi soal jawab, yang ada hanya manusia-manusia tertentu bercakap.  Jika wartawan pun tak boleh tanya soalan-soalan tertentu kepada Anwar, apalagi nak berhadapan dengan rakyat nanti ya!!
Kita gesa Anwar kembalilah ke mahkamah.  Bersihkan dan buktikanlah sama ada bersalah atau tidaknya itu di mahkamah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...