Isnin, 28 Mac 2011

Padah merokok bawah umur

SEREMBAN – Lima pelajar sekolah diberikan notis memerintahkan mereka hadir di mahkamah kerana kesalahan merokok di bawah umur. 

Kesalahan tersebut dikesan semasa Operasi Penguat kuasaan Peraturan- peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 (PPKHT) oleh Jabatan Kesihatan negeri di enam sekolah di daerah Kuala Pilah, Isnin lalu. 

Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr. Zailan Adnan berkata, notis tersebut dikeluarkan mengikut penguat kuasaan terbabit. 

“Kesemua notis tersebut dikeluarkan di bawah peraturan 13(1) iaitu Orang Belum Dewasa (OBD) tidak boleh merokok, mengunyah, membeli atau memiliki apa-apa hasil tembakau,sama ada untuk kegunaannya sendiri atau tidak. 
“Sekiranya benar pelajar tersebut didapati bersalah, mereka boleh didenda tidak melebihi RM1,000,” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam. 

Dr. Zailan berkata, kesemua notis tersebut di bawah Seksyen 32B memerintahkan mereka hadir di mahkamah. 

“Jabatan juga akan sentiasa menguat kuasakan Undang-undang Kesihatan Awam demi kepentingan awam ,” katanya. 

Beliau berkata, selain penguat kuasaan, pihaknya turut memberi penerangan serta mengedarkan risalah mengenai tempat larangan merokok, keperluan tanda larangan merokok dalam premis atau bangunan, serta bahaya rokok demi kepentingan masyarakat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...