Translate

04/06/2023

KENAPA MENTERI BESAR TERENGGANU MASIH BELUM DIDAKWA BERKAIT HAL PENJUALAN TANAH KEPADA NGO KHAIRUNNISA YANG DIKETUAI ISTERINYA SENDIRI - Oleh : Lokman Adam


Baru-baru ini kita dikejutkan dengan ISU YANG SANGAT BERAT dimana YAB Menteri Besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar yang telah menjual Tanah kepada NGO yang diketuai isterinya sendiri dengan harga yang sangat merugikan Kerajaan Terengganu.

Tanah yang berharga RM29.3 Juta di jual kepada NGO isteri Samsuri dengan harga hanya RM500,000.

PUNYA LAH PEMURAH MENTERI BESAR TERENGGANU NI SAMPAI BAGI LEBIH 98.2% DISCOUNT UNTUK TANAH KERAJAAN NEGERI. JUALAN RAHMAH PON TAK SEMURAH INI.

Menjawab kepada isu ini, Menteri Besar Terengganu dari PAS tidak menafikan perkara ni malah menjawab ini hanyalah isu kecil. Katanya sebab PRN dah dekat semua isu akan keluar, jadi kenapa dia tak jawab kenapa tanah ini dijual dengan harga yang sangat murah dan dijual pula KEPADA NGO YANG DIKETUAI ISTERI BELIAU SENDIRI. INI JELAS PENYALAHGUNAAN KUASA.

Semalam, bekas Vice Chancelor UPSI dihukum penjara 18 bulan dan didenda RM10,000.00 atas pertuduhan salah guna kuasa memasukkan nama anak lelakinya untuk ditemuduga.


Namun, AMAT MENGECEWAKAN SEHINGGA KINI MB PAS TERENGGANU NI TIDAK DIHERET KEMUKA PENGADILAN? Kita tidak boleh berikan isyarat yang salah bahawa Kerajaan Perpaduan gagal berlaku adil kepada semua?

Untuk rekod juga, tanah tersebut pernah diberikan kepada Koperasi Insaf Terengganu Berhad (Koinsaf) milik pemimpin PAS Terengganu dengan harga premium RM550K pada tahun 2003 iaitu ketika Presiden PAS, Abdul Hadi Awang menjadi Menteri Besar Terengganu.


Akhirnya ketika BN amik alih kerajaan, kerajaan negeri di bawah Barisan Nasional pada 2005 terpaksa membuat pengambilan balik tanah tersebut dengan membayar semula kepada koperasi tersebut sebanyak RM 6.7 JUTA. PAS UNTUNG ATAS ANGIN RM 6.15 juta. Tidak mustahil, NGO isteri Shamsuri juga boleh buat untung atas angin dengan menjual tanah ini sekali lagi. Berapa banyak kali PAS nak buat duit atas angin dari tanah yang sama?

Kerajaan BN ambil semula tanah ini sebab memikirkan lokasi tanah yang strategik dan berkepentingan rakyat. Tapi sekarang dijualnya semula dengan harga yang sangat tidak masuk akal. Memang patutlah Perikatan Nasional menggunakan slogan Bersih dan Stabil, boleh habis tanah Kerajaan Negeri Bersih disapunya. Memanglah kewangan mereka STABIL, kalau pemimpinnya asyik buat duit dengan menjual tanah kerajaan negeri dibawah harga pasaran.

Yang sengsara dan rugi akibat penyalahgunaan kuasa MB PAS Terengganu ialah Kerajaan Negeri dan Rakyat Terengganu. MB Samsuri kena jelaskan kenapa harga yang dijual sangat murah dan bukan hanya memberi alasan ini isu kecil.

TUNJUKKAN KETELUSAN PEMERINTAHAN KAMU, KITA HENDAK TAHU DIMANA LETAKNYA BERSIH DAN STABIL TU?


KLIK DISINI UNTUK RUJUKAN

 

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...