Isnin, 16 Jun 2014

Najib tidak hormat mahkamah syariahCadangan Perdana Menteri agar kes perebutan hak penjagaan anak melibatkan mualaf Izwan Abdullah dan Muhammad Ridzuan Abdullah diserahkan kepada Mahkamah Persekutuan bagi mengatasi kemelut tersebut tidak menghormati mahkamah syariah, kata Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim).
Presiden Abim, Amidi Abdul Manan (gambar) berpendapat cadangan tersebut dilihat tidak menghormati bidang kuasa mahkamah syariah serta menafikan keistimewaan mahkamah syariah dalam membicarakan kes yang tidak boleh dicabar oleh mahkamah sivil. 

"Prinsip Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan secara dasarnya memberi kuasa penuh kepada mahkamah syariah untuk mengadili semua kes yang melibatkan hal ehwal yang bersangkutan dengan agama Islam.
"Ianya satu yang baik sebagai salah satu usaha untuk memartabatkan perundangan syariah dalam negara.
"Namun, berdasarkan solusi yang dicadangkan menggambarkan seolah-oleh kerajaan tidak serius dalam mengangkat martabat Mahkamah Syariah di tempat yang sewajarnya yang dijamin oleh Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan tersebut," katanya dalam satu kenyataan.

RUJUKAN DISINI

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...