Sabtu, 8 Disember 2012

Musa Hassan: Akta Perhimpunan Aman 2011 mungkin penyebab keganasan politik

SHAH ALAM, 6 Dis — Bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata Akta Perhimpunan Aman 2011 mungkin menjadi punca kepada insiden keganasan politik seperti yang berlaku di Gombak baru-baru ini oleh kerana kuasa polis untuk memantau sudah berkurangan.
"Saya rasa... berkemungkinanlah because why (sebab apa), polis dah tak boleh nak pantau lagi keadaan itu.
"Tetapi saya merasakan dalam keadaan begitu, polis kena berhati-hatilah untuk menentukan keselamatan orang di tempat-tempat ceramah," kata Musa (gambar) apabila ditemui oleh pemberita selepas acara 'Wacana Sinar Harian: Politik Samseng Kemana Maruah Kita?' disini hari ini.
Musa menasihatkan agar semua pihak agar berpolitik dengan lebih matang dan pihak berkuasa tidak seharusnya membiarkan kumpulan politik yang berbeza berceramah secara bersebelahan.
"Tetapi saya ingin menasihatkanlah, kalau ada ceramah politik, janganlah bergaduh, tak elok, malu orang tengok.
"Ini pasal nak bagi tau masyarakat tentang apa you nak buat, bergaduh buat apa, toksah bergaduhlah kan.
"Ceramah sebelah-sebelah tak boleh sebenarnya. Masa saya bertugas dulu, walaupun saya Inspektor dulupun, di Melaka kita ada pilihan raya tidak akan dibenarkan (ceramah) sebelah-sebelah.
"Ini akan mewujudkan pergaduhan, provokasi.
Apabila ditanya mengapa sekarang ceramah secara bersebelahan diantara parti politik yang berlawan, beliau menjawab: "Itu tak tahulah nak cakap, itu kena tanya orang yang membenarkan."

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...