Khamis, 8 November 2012

Khalid Gagap main wayang apabila Sultan Selangor Murka

SHAH ALAM - Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) perlu  melakukan siasatan ke atas Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nurul Izzah Anwar berhubung kenyataannya berkaitan dengan kebebasan beragama, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini
Beliau berkata siasatan itu perlu bagi mengelakkan umat Islam terkeliru, dan memastikan tiada impak negatif terhadap umat Islam berikutan kenyataan itu.
" Saya menyokong penyiasatan ini dan tindakan yang akan dilaksanakan Jais itu adalah untuk sesuatu perkara yang positif, tiada orang Islam yang mengkehendaki umatnya meninggalkan  agama.
"Kita mahu jati diri umat Islam itu kukuh dan ini adalah tanggungjawab seorang Islam untuk menjaga umat Islam yang lain," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan sebuah portal berita yang memetik Nurul Izzah sebagai berkata bahawa setiap rakyat di negara ini termasuk orang Melayu tidak seharusnya dipaksa mengamalkan agama-agama tertentu.
Mengulas lanjut, Abdul Khalid yang juga merupakan Exco Hal Ehwal Islam negeri turut bersetuju sekiranya Nurul Izzah tampil untuk memberikan penjelasan berhubung kenyataannya itu.
"Setiap laporan yang dikeluarkan media berhubung isu ini adalah berbeza-beza dan saya tidak pasti mana kenyataan yang benar. Oleh itu saya bersetuju sekiranya beliau (Nurul Izzah) mahu memberikan penjelasan mengenai perkara itu," katanya.
Dalam perkembangan lain, Abdul Khalid berkata beliau akan menangguhkan cadangan menubuhkan jawatankuasa bertindak bebas untuk mengkaji pembinaan dua blok kondominium 29 tingkat berhampiran kuil di Batu Caves, kerana pihaknya masih belum menerima kata putus dari individu yang dipilih untuk menganggotai jawatankuasa itu.
"Individu yang dipilih itu merupakan bekas peguam, ahli geologi dan perancang bandar...Mereka ini belum memutuskan untuk menganggotai jawatankuasa ini, jadi kita menangguhkan dulu cadangan menubuhkan jawatankuasa tersebut sehingga mendapat persetujuan mereka," katanya.
Sebelum ini, Abdul Khalid mengumumkan akan membentuk sebuah jawatankuasa bertindak bebas berikutan cadangan pembinaan kondominium itu dibantah penduduk.- Bernama

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...