Jumaat, 29 Jun 2012

FGVH muncul hebat, rahmat untuk peneroka

Malaysian Prime Minister Najib Razak, center, holds Felda Global Ventures Holdings' newly launched prospectus as he poses with Felda Chairman Mohd Isa Samad, left, and  Felda Chief Executive Sabri Ahmad, right, in Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, May 31, 2012. Malaysian plantation giant Felda Global Venture Holdings says its initial public offering this month could raise as much as 10.5 billion ringgit ($3.3 billion), the second biggest after Facebook. Photo: Lai Seng Sin / AP
KUALA LUMPUR: Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) mengakhiri dagangan pada paras kukuh dengan harga RM5.30 sesaham hari ini selepas muncul hebat dalam dagangan sulungnya di Bursa Malaysia pada harga RM5.39, apabila ia mencatatkan premium sebanyak 84 sen berbanding harga tawarannya, RM4.55. 

Peniaga berkata, penutupan dagangan FGV pada RM5.30, dengan premium 75 sen dan 2.615 juta lot bertukar tangan, adalah di luar jangkaan.
Mereka berkata, ini adalah ganjaran yang berpadanan bagi 112,635 peneroka yang mengusahakan tanah mereka selama lebih 30 tahun, kerana mereka kini memiliki saham dalam satu daripada syarikat perladangan terbesar di dunia dengan prospek yang cerah berikutan permintaan yang semakin meningkat bagi minyak sawit.
Meskipun sentimen di bursa global muram sahaja, namun pengusaha kelapa sawit ketiga terbesar di dunia ini menjadi tumpuan hari ini dan adalah kaunter paling cergas, sekali gus mencerminkan pasaran saham tempatan yang berdaya tahan. 

Saham FGV berlegar di antara paras tertinggi RM5.46 (meningkat 20 peratus atau mencatatkan premium 91 sen berbanding harga tawaran RM4.550), dan paras terendah RM5.24. 

Penyenaraian IPO kedua terbesar di dunia itu selepas pengapungan Facebook Inc mengumpul AS$16 bilion, menarik perhatian dunia dan menandakan satu pencapaian penting bagi negara, terutamanya bagi peneroka FELDA, yang akan menerima durian runtuh melalui penyenaraian ini. 

Kemunculan sulung yang hebat ini mengatasi beberapa IPO global yang ditangguhkan atau dibatalkan, termasuk IPO Formula One di Singapura, yang ditangguhkan, dan IPO AS$1 bilion syarikat barang kemas mewah London, Graff Diamonds yang dibatalkan. 
IPO FGVH menarik 58,526 permohonan bagi 565.40 juta saham daripada orang ramai iaitu lebihan langganan sebanyak 6.75 kali. 

Ia menawarkan 72.96 juta saham bagi langganan orang ramai. 

Sebanyak 49 peratus kepentingan FGVH adalah milik Felda Holdings Bhd, pengeluar minyak sawit mentah terbesar di dunia, dan syarikat penapisan minyak sawit kedua terbesar di Malaysia. 

Pada masa ini ia mengusahakan kira-kira 350,000 hektar ladang kepala sawit di Malaysia dan menghasilkan 5.2 juta tan metrik tandan buah segar tahun lalu. 

Berikutan penyenaraian yang mengagumkan itu, FGVH akan menceburi perniagaan hiliran secara berpilih, termasuk lemak khusus dan oleokimia. - BERNAMA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...