Translate

03/01/2011

Ayam goreng madu

Salam hari minggu semua..... ni lauk untuk lunch tadi.... dah x tau nak masak apa dengan ayam yang ada ni..... kesian dia terperuk dalam freezer tu lama2.... jadi kak rose menyelongkar sekalo lagi dapur kawan2.... terutama dapur nduk hana yang selalu jadi tempat rujukan.... dan jumpa dengan resepi ayam goreng madu nih.... rasa2 dulu dah penah buat dan sedap banget... dan ari ni cuba buat sekali lagi..... memang tidak menghampakan....ratah cam tu jer pun sedap.... dulu dah penah tepek resepinya kat sini.... dan sekali lagi kak rose letak ya....

Bahan-bahan

  • 6 ketul ayam yg sudah di rebus dgn sedikit garam - angkat dan toskan.
  • 2 inci halia - parut
  • 3 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2-3 sudu makan madu
  • 1 sk blackpepper - optional
Cara-cara
  • Perap ayam ngan semua bahan sekurang2nya satu jam.
  • Panaskan minyak. (biasanya hana guna kuali non stick ngan minyak yg sederhana sket)
  • Goreng ayam hingga keitam2an. itam bukan bermakna geseng yer! hihi... tkyah goreng lama2 sbb ayam dh masak! cume nk keringkan bhgn luar ayam tuh jer. bleh juga dbakar menggunakan oven.(cian kak rose nyer dah itammmmm geseng)
  • Enak dmakan dengan nasi ayam atau dratah begitu sajer!

kak rose

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...