Ahad, 28 Mei 2017

TERSERLAH KEBIADAPAN LGE SEBELUM MASUK PENJARA

Orang Bukan Melayu Boleh Jadi Perdana Menteri Malaysia, Kata Lim Guan Eng

Ini adalah sebahagian lagi ucapan Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dalam satu dialog tertutup di Lecture Theatre, Student Wing, Block S3.1 Level B3, Rajaratnam School of International Studies, Nanyang Technological University, Singapura, pada 10 Disember 2014.

Di dalam bahagian ucapan ini, Lim Guan Eng menyatakan pengharapan beliau agar Perlembagaan Persekutuan sedia ada, yang tidak mensyaratkan bahawa seorang Perdana Menteri hendaklah dilantik dari kalangan ahli Dewan Rakyat yang berbangsa Melayu beragama Islam, kekal seperti sekarang kerana jika ia adalah seperti sekarang maka orang-orang bukan Melayu bukan Islam berpeluang untuk menjadi Perdana Menteri.
KENYATAAN SEBENAR LIM GUAN ENG
Now we can only hope that the existing Federal Constitution to stand as it is because it is very important. If it is as it is then we (non-Malay Muslims) got the chance (to become Prime Minister). If it ceases to exist then you (non-Malay Muslims) got no chance whatsoever (to become Prime Minister).”


TERJEMAHAN KENYATAAN LIM GUAN ENG

“Sekarang kita hanya boleh berharap bahawa Perlembagaan Persekutuan sedia ada kekal seperti sekarang kerana ia adalah sangat penting. Jika ia adalah seperti sekarang maka kita (orang-orang bukan Melayu bukan Islam) berpeluang (untuk menjadi Perdana Menteri). Jika ia tidak lagi wujud maka kamu (orang-orang bukan Melayu bukan Islam) tidak mempunyai sebarang peluang (untuk menjadi Perdana Menteri).”
Sumber: KLIK DISINI

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...