Isnin, 16 April 2012

BN PERLU BERSIAP SEDIA MENGHADAPI KEGANASAN MELAMPAU YANG DILAKUKAN OLEH PAS DAN PKR ???

Kejadian terakhir membakar bendera Umno dikesan di negeri ini kira-kira empat tahun lalu di mana penyokong Pas merusuh dan merosakkan harta benda awam sekitar Taman Rekreasi Batu Buruk.

Dalam kejadian itu, penyokong Pas yang tidak puas hati dengan keputusan pihak berkuasa melarang diadakan ceramah di kawasan terbuka di Batu Buruk, bertindak liar lalu membakar bendera Umno, melemparkan batu dan pelbagai objek kepada anggota pasukan keselamatan, merosakkan harta benda awam dan menganggu ketenteraman awam.

Akibatnya pihak kerajaan khususnya Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) telah menanggung kerugian besar bagi membaikpulih semula harta awam yang dirosakkan penyokong pembangkang di kawasan Batu Buruk.

Selepas itu, tidak lagi kedengaran kejadian ‘kurang ajar’ dilakukan penyokong parti pembangkang di negeri ini.

Bagaimanapun, perbuatan tidak bertamadun itu dilaporkan berlaku semua apabila bendera Barisan Nasional (BN) dan Umno yang dipasang di tepi parit tali air Jalan Kubang Buyong, Chabang Tiga, telah dibakar dua hari lalu.

Berikutan kejadian tersebut, Pergerakan Pemuda Cawangan Makam Lama, membuat laporan polis di Balai Polis Chabang Tiga, semalam.

Selain itu, dilaporkan juga gambar kain rentang yang memaparkan gambar pemimpin negeri ini juga dirosakkan golongan tidak bertanggungjawab yang dipercayai penyokong parti pembangkang.

Semua kejadian ini menggambarkan sikap tidak bertanggungjawab dan betapa tidak tamadunnya penyokong parti pembangkang.

Mereka tidak sedar perbuatan tersebut boleh mencetuskan kemarahan orang ramai dan boleh menimbulkan pergaduhan di kalangan penduduk setempat.

Perbuatan seumpama itu tidak sepatutnya berlaku kerana kita mahu kempen politik dilakukan secara sihat dan bebas daripada unsur-unsur provokasi yang boleh mengeruhkan perpaduan di kalangan penduduk tempatan.

Selama ini pihak berkuasa tidak pernah menghalang parti-parti politik, termasuk Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk berkempen dan mengadakan ceramah, asalkan ia tidak menganggu ketenteraman awam dan mendapat kelulusan polis.

Inilah bahana yang menimpa penduduk tempatan jika mereka terlalu taksub kepada pemimpin pembangkang yang sanggup melakukan apa saja demi kepentingan politik mereka.


Sumber:teganukita

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...