Ahad, 18 Disember 2011

DS Hadi punca masalah solat Jumaat berasingan

Bekas aktivis PAS Kawasan Besut mahu pemimpin parti itu membantu menyelesaikan masalah solat Jumaat berasingan yang masih berlaku di negeri ini kerana ia memecahkan belahkan masyarakat Islam akibat kejadian yang berlaku lebih 20 tahun itu.

Raja Ayub Raja Kecik, 59, bekas Ahli Jawatankuasa Pas Kawasan Besut , meletakkan tanggungjawab itu kepada Presiden Pas,Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana beliaulah orang yang bertanggungjawab mencetuskan isu berkenaan menyebabkan umat Islam mendirikan solat Jumaat berasingan dalam satu kampung.

Katanya,kejadian yang memalukan itu tidak akan berlaku jika Abdul Hadi tidak mengeluarkan “Amanat Hai Hadi” kepada penyokong yang mengkafirkan orang Umno kerana bekerjasama dengan orang Cina dalam MCA.
“Disebabkan amanat itulah penyokong setia PAS masih mengerjakan solat berkenaan kerana tidak mahu berimamkan orang Umno kerana dituduh kafir,” katanya.

Beliau ingin bertanyakan penyokong PAS bagaimana kedudukan mereka sekarang selepas PAS kini bekerjasama dengan Cina dari DAP,tidakkah mereka juga kafir.

Raja Ayub yang menyertai UMNO pada 2000 selepas PAS berjaya memerintah Terengganu, berkata , beliau dan ramai aktivis lain dalam PAS turut tertipu dengan Amanat Haji Hadi menyebabkan beliau ketika itu begitu percayakannya hingga sanggup menyertai solat di masjid yang tidak diiktiraf kerajaan.

Beliau berkata, walaupun pelbagai usaha dilakukan kerajaan untuk membendung kejadian itu tetapi ia masih gagal dan penyokong PAS terus menjadikan markas dan masjid PAS sebagai tempat solat Jumaat berasingan.

Menurutnya, titah Sultan Mizan Zainal Abidin kelmarin sepatutnya dipatuhui oleh penyokong PAS malah pemimpin parti itu hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang sedang berlaku sekarang.

Ketika ini masih ada 9 masjid PAS di daerah Besut yang dijadikan tempat mereka mendirikan solat Jumaat berasingan setiap minggu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...