Jumaat, 14 Oktober 2011

Bajet 2012 bajet luar biasa

Image Detail

Tiga ahli panel program Diskusi Bajet 2012 mengakui bajet yang dibentangkan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Dato’ Seri Najib Tun Razak baru-baru ini adalah luar biasa dengan menawarkan pelbagai insentif untuk rakyat berbilang kaum.

Program anjuran Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom) menjemput Pensyarah Jabatan Matematik Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Dr. Mustafa Mamat; Pegawai Agama Pejabat Menteri Besar, Ustaz Kamalruddin Omar dan Penasihat Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Terengganu (DPMMT), Datuk Wan Albakri Wan Md. Nor bagi memperjelaskan pelbagai keistimewaan tentang bajet itu.

Timbalan Pengarah Ukom, Encik Ruslan Abdul Rahman bertindak selaku perantara majlis diskusi yang di Dewan Konvensyen, Wisma Darul Iman, hari ini.

Lebih 200 peserta terdiri daripada ketua-ketua jabatan negeri dan Persekutuan, Badan Bukan Kerajaan (NGO), ahli-ahli politik dan pemimpin masyarakat turut mengakui apa yang hadir di program itu turut mengakui apa yang diperjelaskan ahli panel benar, telus, adil dan banyak membantu rakyat.

Prof. Dr. Mustafa, berkata Bajet 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri di Parlimen, Jumaat lalu jelas menunjukkan kepentingan dan kebajikan rakyat didahulukan serta kesungguhan kerajaan untuk menjamin kesejahteraan rakyat menghadapi cabaran global.

Katanya, pelbagai insentif seperti yang diumumkan Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, akan membantu rakyat mengharungi kehidupan mereka pada masa ini di mana keadaan ekonomi dan politik agak bergolak dengan pelbagai usaha dilakukan pihak tertentu bagi mengugat kestabilan negara.

“Bajet 2012 adalah kesinambungan terhadap tindakan kerajaan untuk memakmurkan rakyat dan negara yang berpaksikan kepada pengukuhan ekonomi, pembangunan yang mampan, keadilan sosial dan pengagihan kekayaan negara merentasi sempadan politik,” katanya.

Datuk Wan Albakri, berkata pelbagai insentif yang diberikan kerajaan kepada sektor swasta akan merancakkan pertumbuhan ekonomi negara.

“Hadiah serta insentif dan subsidi yang bakal dinikmati rakyat pada tahun depan melalui bajet ini seperti pemansuhan yuran persekolahan, sekalius menjadikan pendidikan percuma bagi sekolah rendah dan menengah dan perumahan untuk rakyat, amat wajar bagi meringankan beban rakyat.

“Segala insentif dan subsidi kerajaan untuk rakyat seperti yang dibentang dalam Bajet 2012 hanya boleh dilakukan oleh kerajaan yang memiliki kemampuan dan mengutamakan kemakmuran rakyat serta negara,” katanya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...