Rabu, 27 Julai 2011

Ustaz Nuar Al-Juburi mengarut lagi - fail notis usul untuk temu bual lima saksi

View Image

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan satu notis usul memohon untuk pihak pembelaan menemu bual lima saksi dalam perbicaraan kes liwatnya sebelum beliau membela diri pada 8 Ogos. 
Anwar yang memfailkan permohonannya menerusi Tetuan Karpal Singh & Co pagi ini, menamakan dua saksi berkenaan ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
Tiga saksi yang lain ialah Hasanuddin Abd Hamid iaitu pemilik unit kondominium di mana kejadian didakwa berlaku; bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof.

Anwar di dalam notis itu menyatakan bahawa mengikut undang-undang adalah menjadi tanggungjawab pihak pendakwaan untuk memastikan mereka mengemukakan semua saksi untuk ditemu bual pihak pembelaan dan semua kos ditanggung pihak pendakwaan. 

Di dalam afidavit sokongannya, Anwar menyatakan bahawa peguamanya, S N Nair menerima sepucuk surak daripada Jabatan Siasatan Jenayah Brickfields bertarikh 18 Julai bahawa Mohd Rodwan, Najib, Rosmah dan Musa enggan ditemu bual tetapi bersetuju untuk menjadi saksi pihak pembelaan dengan syarat sapina dikeluarkan terhadap mereka. 

"Sementara itu, Hasanuddin enggan ditemu bual kecuali jika ia dilakukan dengan kehadiran peguamnya," kata Anwar dalam afidavitnya. 

Anwar berkata, jika semua saksi berkenaan gagal hadir untuk ditemu bual peguamnya, beliau sudah dinafikan hak untuk satu perbicaraan yang adil. 
Daripada 25 orang yang dikenal pasti untuk ditemu bual pihak pembelaan, hanya lima ditemu bual setakat ini. 

Mereka ialah bekas ratu pecut, Datuk Mumtaz Jaafar; bekas doktor PUSRAWI, Dr Mohd Osman Abd Hamid; adik perempuan Mohd Saiful Bukhari Azlan, Saidaiti Azlan; seorang doktor dari Hospital Kuala Lumpur, Dr Daniel; dan bekas pegawai khas Najib semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri, Khairil Anaz Yusof. 

Pada 13 Julai, hakim perbicaraan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan 8 hingga 26 Ogos untuk mendengar hujahan pihak pembelaan. 

Pada 16 Mei, Hakim Mohamad Zabidin memerintahkan Anwar membela diri selepas memutuskan bahawa bekas pembantu Ketua Pembangkang itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang juga pengadu kes itu ialah saksi yang boleh dipercayai dan berwibawa. 

Pada penghujung kes pendakwaan, pihak pendakwaan mengemukakan 71 saksi, yang mana pihak pembelaan memilih untuk menemu bual 25 orang. 

Pada 7 Ogos 2008, Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan meliwat bekas pembantunya di Kondominium Desa Damansara, Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang 26 Jun, 2008. - BERNAMA 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...