Isnin, 25 Julai 2011

Umat Islam disaran bayar Fitrah awal

Yang Dipertua Maidam, Dato’ Senara Muda, Dato’ Haji Mazlan Hashim menunjukkan kadar Fitrah 
bagi negeri Terengganu tahun 1432H/2011M adalah RM8, RM7 dan RM5 bagi seorang

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menetapkan kadar Fitrah bagi negeri Terengganu tahun 1432H/2011M adalah RM8, RM7 dan RM5 bagi seorang.

Yang Dipertua Maidam, Dato’ Senara Muda, Dato’ Haji Mazlan Hashim berkata, setelah mendapat perkenan daripada Pemangku Raja Terengganu,Tengku Muhammad Ismail, kadar ini dikekalkan sama seperti tahun lepas.
“Masyarakat Islam di negeri ini boleh membayar Fitrah secara tunai dengan kadar di atas atau di bayar dengan beras dengan kadar timbangan 2.70 kilogram atau 2.97 cupak,” katanya kepada pemberita dalam sidang media di Pejabat Maidam hari ini.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Wan Sulaiman dan Ketua Penolong Setiausaha (Pembangunan Harta) Encik Idham Mustafa.

Katanya, Maidam telah melantik 1,200 amil dan akan beroperasi di setiap masjid dan surau seluruh negeri bagi mengutip fitrah dan zakat harta bagi tahun ini.

“Orang ramai juga boleh membuat bayaran Fitrah dan zakat Harta melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) bagi pelanggan Celcom dan Maxis,” katanya.


Menurut Dato’ Senara Muda, Dato’ Mazlan, sehingga ini sejumlah RM19,000 berjaya dikumpul bagi pembayaran melalui SMS oleh umat Islam di negeri ini.
“Maidam mensasarkan kutipan Fitrah tahun ini sekitar RM5.8 juta berbanding tahun lalu RM5.5 juta dan ini menyumbang kepada tujuh peratus dari jumlah kutipan zakat keseluruhan RM76.4 juta,” katanya.

Beliau seterusnya mengingatkan orang ramai agar membuat bayaran Fitrah dan zakat kepada amil yang dilantik Maidam dan menjadi kesalahan sekiranya pembayaran dibuat melalui orang tengah atau amil swasta.

Katanya, mereka yang enggan atau sengaja tidak membuat bayaran kepada amil yang dilantik, boleh disabitkan di bawah Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001yang boleh dikenakan denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebih dua tahuan atau keduanya sekali.

Beliau seterusnya, menasihatkan orang ramai agar dapat menunaikan Fitrah seawal mungkin bermula satu Ramadan bagi mengelak kesukaran terutama pada waktu akhir wajib pembayaran iaitu sebelum solat Aidilfitri.

Dato’ Senara Muda, Dato’ Haji Mazlan kemudiannya turut melancarkan dua buku bertajuk ‘Risalah Ramadan dan Azan dan Iqamah Fadilat Pelbagai Hukum’ untuk panduan umat Islam menjalani kehidupan harian.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...