Translate

23/04/2011

KUE TEOW GORENG TOM YAM...

P1270728

BAHAN-BAHANNYA :-

500 gram kue teow
10 pokok kuchai, hiris
2 genggam taugeh, cuci dan toskan
4 batang jejari ketam, kerat kecil
1 tangkai daun ketumbar, kerat kasar
1/2 cawan hrisan daging batang pinang*
1/2 inci halia, tumbuk halus*
1 ulas bawang putih, tumbuk halus*(*digaul rata dan perap)
2 camca besar pes tomyam (mat guna jenama LIFE)
1/2 camca besar cili kisar
Sos ikan secukupnya
2 biji telur, dipukul sedikit
1 cawan air
Sedikit gula
Hirisan cili padi, untuk hiasan
Hirisan daun ketumbar, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kualim tumis bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah pes tomyam daun ketumbar dan daging, kacau rata dan tuang air. Masak hingga daging empuk.
  2. Tolak ke tepi kuali, masukkan telur dan biar mengeras, kacau rata dan gaul. Masukkan daun ketumbar dan jejari ketam serta sedikit gula. Jangan letak garam dulu, kerana pes tom yam sudah masin.
  3. Masukkan kue teow dan kacau rata. Tambah taugeh dan kuchai, gaul rata dan rasa jika perlu baru renjiskan sedikit sos ikan secukup rata. Masak sekejap dan boleh matikan api. Hias dengan hirisan cili padi, hirisan daun ketumbar dan belahan limau kasturi...Hidangkan panas...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...