3 camca besar minyak
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dicincang
4 cm halia, dihiris memanjang
400 gm daging batang pinang, dipotong
200 ml air
½ cili Benggala hijau, dikiub
½ cili Benggala merah, dikiub
½ cili Benggala kuning, dikiub
Garam secukup rasa
Bahan Sos (dicampur)
3 camca besar sos lada hitam (blackpepper sauce)
2 camca besar sos tiram
1 camca teh tepung jagung
150 ml air
Cara membuatnya
1.Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
2.Bila wangi masukkan daging dan kacau hingga kering airnya.
3.Tuangkan air, kacau sekali-sekala hingga mendidih.
4.Kemudian perlahankan api dan tutup kuali.
5.Bila daging empuk dan kuahnya pekat, masukkan semua cili Benggala.
6.Kacau 2 minit, tuangkan bahan sos. Tambah garam mengikut rasa.
7.Masak hingga pekat kemudian angkat.